India is discovering the benefits of (Eastern) Europe -Dutch-

In India begint er een behoorlijke schaartste op de arbeidsmarkt te komen en tevens beginnen ze te beseffen dat Europese klanten misschien beter vanuit Oost-Europa kunnen worden bediend.

Quote's uit de automatiseringsgids.
India komt met ‘nearshore’ naar Europa
Tata en Satyam startte afgelopen jaren ontwikkelcentra in Hongarije en breiden daar nu snel uit
De Indiase softwaregigant Tata gaat zijn Europese ‘software-ontwikkelingscentrum’ in Boedapest uitbreiden van 300 tot 1000 werknemers. Tata, één van de grootste IT-bedrijven ter wereld, zit sinds 2001 in Hongarije en biedt daar software-ontwikkeling en call center diensten voor de Europese markt aan. Die activiteit was vorig jaar goed voor 25 procent van
Lage salarissen
De keuze van Hongarije lag voor de hand vanwege de lagere salarissen. Centraal-Europa is weliswaar duurder dan India, waar een IT-specialist pakweg 10.000 dollar per jaar verdient. Maar het is nog steeds veel goedkoper dan West-Europa en er zijn volgens Mani voldoende hoogopgeleide werknemers te vinden.
Buiten de dataprotectie was er een tweede reden om in Hongarije te beginnen; de afstand. TCS is groot geworden dankzij de Amerikaanse en Europese klanten die ontdekten hoeveel goedkoper het was om software in India te laten ontwikkelen dan thuis. In een sector waar alles om datacommunicatie draait, lijkt fysieke afstand niet tot problemen te leiden. Maar de ervaring leert anders.
"Als je in Europa voet aan de grond wil krijgen, moet je de Europese talen spreken en de Europese cultuur kennen. Bovendien houden Europeanen graag contact. Met Amerikanen spreek je iets af en dan voer je het uit, maar Europeanen willen op de hoogte blijven hoe de zaken gaan. En dan wordt afstand, ook bij software ontwikkeling, belangrijk", aldus S.V. Mani, algemeen manager van Tata Boedapest.
Opleidingen
"Wij hebben zonder enig probleem mensen gevonden die uitstekend Duits, Nederlands, Engels, Frans of Spaans spraken." Personeel was volgens hem sowieso geen probleem. "Hongarije beschikt over voldoende uitstekend opgeleide mensen. Het enige probleem is het vinden van specialisten in de computertaal Siebel, die zijn hier niet veel te vinden. Daarvoor laten we mensen uit India komen."

No comments: